Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C127 DOM NA ROZDROŻU

Recommended Posts

Witam

Właśnie z małżonką zastanawiamy się nad budową domu wg projektu Murator c127. Wiem, że to projekt nowy i raczej nikt go nie zdążył zrealizowac;-) jednak chcielibyśmy poznac opinię o tym projekcie osób mających doświadczenia w budowaniu i wiedzących co w projektach piszczy.

Póki co projekt bardzo nam się podoba. ma wszystko na czym nam zależy i pasuje nam do działki

na parterze ma spory salon połączony z kuchnią, która jednak jest trochę z boku, ma spiżarnię i jest od frontu!!!

Dodatkowo jest sypialnia z łazinką i garderobą... życ nie umierac. Kotłownia jest spora. garaż raczej przerobimy na dwa stanowiska

Na górze trzy sypialnie, z jednaj zrobimy jakąś garderobę chyba, a pom. nad garażem przeznaczymy na ektra sypialnię małżeńską, albo jakieś firnes.... się zobaczy;-)

Bryła prosta... urzekła na s ta wystająca kuchnia z tym półokrągłym oknem. Dach dwuspadowy... powinno by w miarę tanio

Będę wdzięczny za wszelkie opinie

Parter

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_348_3.jpg

Poddasze

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_348_4.jpg

Front

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_348_18.jpg

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz poruszam temat tego projektu

Poprzednio nie było chętnych do wyrażania opini, a mnie ten projekt prawie odpowiada, jednak byc może czegoś nie dostrzegam, a wiem że jest tu sporo fachowców. bardzo proszę o wszelkie uwagi... pozytywne i negatywne

Pozdrawiam

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=348&IdKolekcji=36

• 1 month później...

Witam serdecznie, C127 też bardzo nam się spodobał i jest obecnie na I miejscu wœród kilku wytypowanych. Szczególnš uwagę zwracamy na wnętrze, zależy nam na przestrzeni, czyli jak najmniej holi, korytarzyków, zbędnych œcian. Przestronny salon z częœciowo tylko otwartš kuchniš też jest fajnym rozwišzaniem. Kuchnia jest duża, a to ogromny plus, no i oczywiœcie niezbędna spiżarnia. Brak tylko prysznica w WC na parterze, bo z trzeciej łazienki raczej zrezygnujemy na korzyœć większej garderoby. Plusem jest również to, że pomieszczenie gospodarcze nie graniczy bezpoœrednio z pokojami - nie będzie słychać pieca. Pokoje na górze bez zbędnych zakamarków i duża łazienka (może zmieœci małš saunę?). Na zewnštrz przydałoby się zadaszenie nad tarasem, ale pewnie można coœ pogmerać przy dachu. Ogólnie projekt wydaje się bardzo prosty i myœlę że budowa nie powinna sprawać kłopotów. Może bryła z zewnštrz nie rzuca na kolana, ale okno kuchenne dodaje uroku. 8)

A Wy już podjęliœcie decyzję? A może też rozważacie jeszcze inne projekty?

Witam

Cieszę się, że nie jesteśmy osamotnieni :lol:

Jesteśmy na etapie warunków zabudowy, na dniach składamy w gminie, jednak jesteśmy pełni obaw...pono można na nie czekac nawet 4 miesiące :evil:

co do bryły... nam wydaje się urocza... zwłaszcza gdy spojrzec na dom od drugiej strony (ściana z balkonem).

komunikacji rzeczywiście mało, też na to zwracaliśmy uwagę.

Można zadaszyc taras, b w bardzo prosty sposób... daszek dwuspadowy na czterech słupkach z kalenicą prostopadłą do kalenicy domu... powinno wyglądc nieźle

Dajcie znac gdy zdecydujecie się na ten projekt już na 100%

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

To mój pierwszy post na forum i od razu dołączamy z moja drugą ładniejsza połową do klubowiczów C127. :D

Długo analizowaliśmy różne projekty i właśnie "Dom na rozdrożu" od pierwszej chwili był tym czego szukamy w głównych cechach naszego przyszłego domu.

Dokładnie te same zalety co opisała daneka zdecydowały że będziemy kolejnymi pionierami w realizacji tego nowego projektu. Na tym etapie nie planujemy żadnych zmian, poza rozbudową garażu do dwóch stanowisk i lustrzanym odbiciem w stosunku do oryginału. Nasz plan przewiduje załatwienie wszelkich formalności do końca tego roku, start z budową za rok i zakończenie po kolejnym roku. :)

Bardzo sie cieszę że będziemy mogli wymieniać się spostrzeżeniami co projektu i jego realizacji.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Super projekt. Jest drugim z kilku o których myślimy ( choć elewacją przewyższa ten pierwszy zdecydowanie). Duża kuchnia + spiżarnia - marzenie. Tylko gdzie tam postawić stół do rodzinnych posiadówek przy herbatce? (jadalnia zbyt oficjalnie - na niedzielne obiadki). Myśleliście może jak to zmodyfikować?

Wysokość pomieszczeń dół 2,6m góra 1,3-2,6. Góra wystarczy, ale na dole chciałoby się nieco więcej (chociaż 10-15cm).

Garaż chcielibyśmy dwustanowiskowy - to nie jest problem.

Są dwa kominy - do kominka i ten w kotłowni, a jak jest rozwiązana wentylacja? Na dachu nie dorysowano kominków wentylacyjnych.

Nasze założenia są podobne do planów Jepil - harmonogram mamy podobny.

Deneka podjęliście decyzję?

Witam

Decyzja u nas zapadła praktycznie w 99,9%... tyle, że my aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania warunków w gminie... i chyba to potrwa, takie mamy informacje mało optymistyczne od osób "wiedzących". 2,6 metra to może faktycznie takie minimum, ale łatwo zwiększyć wyskośc pomieszczen. O kuchni myslimy podobnie - jest super - i myślę, że gdzieś się tam zmieści kawałek wyższego blatu na posiadówki.

Będę informował o dalszych losach...

Pozdrawiam

Hmm, a może tak?

Likwidacja szafy w holu przy kuchni, i ściana nośna między kuchnią a holem i pokojem? spiżarnia - drzwi harmonijkowe lub suwane. I mamy miejsce na stół.

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=50208&zid=598721&r=1

Jest to w albumie na onecie bo nie mogłem skopiować obrazka z kompa.

• 2 weeks później...

Witam ponownie. Tak jak deneka wpadliśmy w wir kompletacji dokumentów. Właśnie czekamy na mapki i następnym krokiem będzie zakup projektu.

Dzięki za trafne spostrzeżenia. Rysowaliśmy dzisiaj rzuty pomieszczeń w skali 1:1 i doszliśmy do tych samych wątpliwości co mlepek. Trzeba będzie na etapie projektowania kuchni znaleźć miejsce na stół, gdzie będzie można wypić „roboczą” herbatkę. Mam nadzieję, że uda się znaleźć rozwiązanie kompromisowe przy aranżacji projektu przez architekta.

• 2 months później...

Projekt kupiony. Po rozmowach z architektem wprowadziliśmy kilka zmian. Tak jak sugerowali forumowicze we wcześniejszych postach, podnieśliśmy parter o jedną „cegłę” czyli około 30 centymetrów. Nawet fajnie wyszło gdyż, zlikwidował się stopień przy przejściu ze schodów do pomieszczenia gospodarczego. Chcąc zachować bryłę domu i wcześniejsze proporcje podnieśliśmy także ścianę kolankową w garderobie nad garażem o tą samą wielkość czyli 30 cm.

Zmieniliśmy dachówkę na ceramiczną a garaż jest na dwa samochody. Przydały się też porady osób postronnych ogladających projekt. Za ich sugestią zlikwidowaliśmy ściankę oddzielającą hol od salonu (trzeba było wstawić filar) a w konsekwencji tego ruchu zlikwidowaliśmy drzwi wejściowe do kuchni od strony wiatrłapu. Aha jeszcze ze względu na powiększenie się garderoby nad garażem dołożyliśmy okna dachowe.

Ciekawostka – mało się pisze na forum o tym projekcie. Pani w Salonie Muratora na moje pytanie o popularność domu stwierdziła, że nie jest takim hitem jak projekt „Dom za rogiem”, nie mniej jednak ze względu na fakt, że oba wyszły spod ręki tego samego autora cieszy się dużym zainteresowaniem.

• 3 weeks później...
loppez

Ściana kolankowa ma w pokojach na poddaszu 125 cm czyli wystarczająco dużo. Ruszenie tego wymiaru zakłuci fajne proporcje kształtu projektu. We wcześniejszym poście pisałem natomiast o podniesieniu ścianki kolankowej w garderobie nad garażem. Architekt adaptujący projekt, chcąc zachować proporcje budynku po podniesieniu parteru o 30 cm podniósł także ściankę kolankową w pomieszczeniu nad garażem. Innymi słowy z 60 cm wyszło 90 cm. Co do filaru to po wielu konsultacjach zdecydowaliśmy się na pogrubienie ścianki zasłaniającej kominek oraz wpuszczenie samego filaru w ściankę oddzielającą kuchnię od holu. Pod sufitem będzie podciąg, który wraz z pogrubieniem (filarem) na ścianie od kuchni nie zasłoni niczego natomiast wyraźnie oddzieli linie holu od salonu.

chodziło mi dokładnie o wysokość ściany kolankowej na poddaszu, w większości projektów, które widziałam nie miała ona nawet 110 cm. - co wg mnie jest minimum; tak więc bardzo dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytania, o ile będziesz tak miły bardzo prosiłabym o odpowiedź :-)

1. jakie są wymiary pomieszczenia gospodarczego, garażu (wiem, że masz dwa stanowiska ale mi chodzi o wielkość pojedynczego), pokoju dziennego i spiżarni (mam na myśli długość i szerokość)?

2. czy schody "mocno" obniżają pomieszczenie gospodarcze?

z góry dzięki i serdecznie pozdrawiam